T 050/20.93.81 
Tavernier Classic Cars
Bandenspanning

Bandenspanning

Een correcte bandenspanning is van belang om schade aan uw banden te vermijden. De juiste bandenspanning staat vermeld in de handleiding van uw bedrijfswagen en in vele gevallen ook aan de binnenkant van de tankklep of binnenin de deurslag. Deze waarde is afhankelijk van de belasting en de gebruiksomstandigheden van uw wagen.

Voor winterbanden mag u in de regel 0,2 bar bij de normale bandenspanning optellen. U kunt de bandenspanning het best meten bij een koude band. Tijdens het rijden is de bandenspanning normaalgezien hoger. Hier hoeft u dus niets aan te doen. Een lettercode die nog voor kan komen, is RF, wat staat voor ‘reinforced’, ofwel extra versterkte banden.

Bij een te lage bandenspanning gaat de band bewegen, waardoor hij kan beschadigen. Dit kan zelfs leiden tot een klapband. Daarnaast verbruikt uw bedrijfswagen meer brandstof bij een lage bandenspanning. Controleer de bandenspanning dus regelmatig! Verliest één van uw banden langzaam lucht? Een spijker, defect ventiel of beschadigde velg kan de oorzaak zijn. Raadpleeg garage Tavernier voor professioneel advies.

Tips

Controleer regelmatig de bandenspanning. De luchtpomp bij het benzinestation vult automatisch de luchtdruk aan tot de waarde die u invult op het display. Voor winterbanden mag u daar 0,2 bar bovenop tellen. Controleer de bandenspanning bij een koude band.-Meet de profieldiepte. 1,6 mm is het wettelijk minimum, maar als u weet dat een profiel van 3 mm al driekwart minder water kan afvoeren dan het profiel van een compleet nieuwe band is het verstanding op tijd uw banden te vervangen.

Als één band afgesleten is en de andere band op dezelfde as nog niet, is het toch beter beide banden te vervangen. ‘Ongelijke’ banden zijn niet bevorderlijk voor de grip. Een ongelijkmatige bandenslijtage duidt overigens vaak op een slechte uitlijning.

Check van tijd tot tijd de band op beschadigingen. Grote barsten of uitstulpingen kunnen leiden tot een klapband.

U kan bij ons ook terecht voor het vullen van uw banden met stikstof »

Aantal keer bekeken (1786)/Reacties (0)

Tavernier Zedelgem |  powered by duotix |   |  Inloggen